"Заборонений плід". Лів Стрьомквіст

Цими днями мені нарешті випала нагода почитати комікс від видавництва "Видавництво" - "Заборонений плід". Авторка - шведська коміксистка Лів Стрьомквіст.
Про що ж цей комікс? Про жіноче тіло. Якщо після цього ви такі "фу, знову вона свої феміністичні теми просуває", то стривайте! Я впевнена, що вас цей комікс, так само, як і мене, дуже потішить, розсмішить і зацікавить.
Тут немає персонажів, як таких. Я б назвали це екскурсом в історію досліджень та уявлень про тіло жінки. Можна було б подумати, що це буде нудне біологічне якесь чтиво. Але знову ж - ні.
Справа в тому (і я про це здогадувалась, але ніколи детально не цікавилась), що жіночі статеві органи протягом століть викликали багато зацікавлень, але до пуття ніколи не були досліджені. Саме через це, гадаю, сьогодні так соромно про таке говорити.
Тож почнемо. Я хочу розказати декілька фактів, які дізналась із цього коміксу і висловити своє захоплення (ну звісно, я  ж уже про це пишу) авторкою. Але попереджу, що, можливо, зіллю кілька спойлерів (та запевню вас, що це не боляче:)
Комікс складається із декількох частин.
І перша частина розповідає про сімох чоловіків, які "занадто цікавилися жіночими статевими органами". Тут згадується і про того чувака, який вигадав кукурудзяні пластівці. Але це не все, що він зробив. Крім пластівців, його дуже непокоїло те, що люди мастурбують. Він казав, що онанізм призводить до божевілля, епілепсії і навіть до раку! Його звали Джон Гарві Келлог (щоб ви не забули). Ще один дядечко наполегливо рекомендував усім дівчатам та жіночкам зробити операцію і просто відрізати клітор, щоб не було ніяких спокус, так би мовити (ви теж згадали фільм "Антихрист"?). Словом, якась жесть. І навіть це не все (а тільки початок). Третій чоловік зі списку спершу дуже любив жіночі тіла, але потім раптово зрозумів, що секс - це зрада Бога. І окей, якщо він так думав, але крім того, він почав зневажати жінок, оскільки саме Єва порушила обіцянку не їсти заборонене яблуко у Раю. І з того моменту почалась уся ця тема, що жінка і її тіло - великий страшний і огидний гріх. Цим дядьком був Святий Августин. Подейкують, що його думка на той час (десь після Античності) була дуже революційною, бо раніше таких поглядів у людей не виникало.
Скажу, що всі ці сім мужчин, які занадто цікавилися жіночими статевими органами, в коміксі розміщені у вигляді топу. Тобто від найлегшого до найбожевільнішого. Не в хронологічному порядку. Ось.
Потім ще був Джон Мані, який поділив всіх на дві статі. І якщо дитина народжувалась і з чоловічими, і з жіночими статевими органами, то їй просто відрізали все зайве і дітки ставали дівчатками. І це досі практикується у світі. В давніші часи, коли відбувалось полювання на відьом, всіх жінок, в яких внутрішні статеві губи були трохи більшими, ніж в інших  - вважали відьмами і страчували. А Жорж Кюв'є знайшов якусь північноафриканку і виставляв її напоказ всім, бо в неї була дуже велика дупа і великі губи. Ця дівчина померла від лихоманки, а Кюв'є заспиртував її статеві органи та мозок О_о
В коміксі також є історія про королеву Христину - її освятили гермафродитом, тому що в ній поєднувались риси характеру, притаманні жінці, і чоловіку водночас, до того ж, вона не хотіла виходити заміж!
Друга частина коміксу - про вульву. Те, що це порожнеча, створена спеціально, щоб туди помістився чоловічий статевий орган. Або про те, що це жахлива і огидна частина тіла. І про це точно не варто говорити вголос. І навіть писати!
Однак є ще і інша сторона історії. Часи, коли це було оберегом у багатьох народів (до Середньовіччя) і коли вульва не викликала такої паніки у людей, як, припустимо, зараз.

Третя частина коміксу - оргазм. Найпоширеніша думка, яка досі побутує - оргазм неважливий для жінок. В декого його ніколи не було і не буде. А ще колись давно вважалося, що якщо у жінки стався оргазм, то вона вже завагітніла в цей момент. В цьому розділі також ідеться про те, як досліджували статеву систему жінок. І що, вважалося, що клітор - це те ж саме, що пеніс або що це недорозвинений пеніс. Або що вся система (статева) жінок - це вивернута статева система чоловіків. І що навіть у жінок є сперма, а у чоловіків - грудне молоко! Так було недовго. Бо потім всі почали шукати якомога більше відмінностей між чоловіком і жінкою. Спершу вважалося, що жінки невситимі у сексі і тільки про це і думають. Потім прийшла епоха Просвітництва і виникла протилежна думка - у жінок відсутні еротичні потреби. Це трохи навіть було корисним, адже почалися перші феміністичні рухи і жінки отримали право голосу.
А потім з'явився Фройд зі своїми вченнями. І сказав, що тільки юні дівчата можуть досягти кліторального оргазму, а дорослі жінки - тільки вагінального. А якщо доросла жінка досягає тільки кліторального оргазму, то висновок один - вона фригідна! Ось так.
Четверта частина "Забороненого плоду" - зізнання дівчини Єви у своїх найбільших страхах, пов'язаних із дорослішанням. Цей розділ плавно підводить нас до теми менструації. Знову ж таки, ціла купа стереотипів, страхів і табу. Але разом з тим, повернення в давні епохи, коли місячні не були чимось таким забороненим до обговорень, а навпаки мали в собі важливе екзистенційне значення. Не оминули і ПМС.
З цього всього я можу зробити тільки один важливий висновок - такий комікс варто було б роздавати дівчатам у школі. Читати його дуже цікаво, зовсім не соромно і трохи смішно. Бо авторка зробила цю розповідь дотепною і простою.
Я не та людина, з якою за чашечкою кави можна легко побалакати про клітор чи оргазм, але, бачите, я написала цілу сторінку тексту про це. І мені не соромно. Читайте:)


Коментарі

Популярні публікації