письменники також люди

У світі є не один фільм про письменників, авторів дивовижних історій, життя яких було не менш дивовижним, хоч і не таким радісним. І три з них я вирішила виділити.
Це фільми про тих, хто подарував казкових персонажів, що стали найкращими друзями і для дітей своєї епохи, і всіх наступних поколінь.
Пеппі Довгапанчоха, Вінні Пух та Мері Поппінс. Мільйони дітей з усього світу полюбили їх на все життя. Це персонажі, які дарують радість і показують, що  дива ховаються у звичайних речах.
Однак мало хто задумувався про майстрів, які вигадали ці світи. Адже насправді їхнє життя було зовсім не простим. і дивує насправді те, що вони зуміли написати такі історії, навіть попри власні життєві трагедії.
Перший фільм - "Врятувати містера Бенкса". Історія про те, як Волт Дісней багато років намагався отримати згоду пані Памели Треверс на екранізацію її історій про Мері Поппінс. Авторка ніяк не погоджувалась змінювати книжкову історію на кінематографічну. Врешті, звісно, все вдалося (і досить непогано, мушу сказати). Але головне в цьому фільмі навіть не це. Важливим було показати, що спонукало Памелу вигадати таку нереальну Мері Поппіс і всіх персонажів, які були ключовими в цих історіях. Ми дізнаємося, хто ті люди, які стали прототипами героїв казки. Ми будемо співчувати маленькій Памелі та її батькам, які в чомусь зневірились і не могли самостійно владнати свої негаразди. Врешті ми захочемо, як і сама Памела, щоб світ зрозумів справжню суть героїв її творів. І "Врятувати містера Бенкса" означає повірити в те, що немає поганих людей, є тільки ті, хто загубився в лабіринті своїх випробувань.
Цей фільм викликає різні емоції: від щирого сміху до сліз. І цим він показує свою справжність.
Головну роль тут зіграли Том Хенкс і Емма Томпсон.
Рекомендую перед переглядом (або вже, нехай, після) глянути саме ту "Мері Поппінс" 1964 року, яку і спродюсував Волт Дісней.


Другий фільм - "Прощавай, Крістофер Робін", - історія створення Вінні Пуха. Зокрема, про автора розповідей Алана Мілна, який придумав казкового ведмедика, прогулюючись зі своїм сином і вигадуючи для нього казкові пригоди.
Фільм показує не так процес створення і становлення історій про Вінні Пуха, як вплив цього твору на життя сім'ї Мілнів. Справа в тому, що після виходу у світ книги, вона набула широкої популярності та прикувала увагу мільйонів. Це означало, що увага спрямована була в тому числі, і на сім'ю автора, адже, як стало зрозуміло, Крістофер Робін із книги - це той самий Крістофер - син Алана Мілна. Така популярність негативно вплинула на самого Алана, а найбільше - на сина, в якого забрали дитинство через постійні інтерв'ю та зйомки. Але навіть це ще не все. У фільмі показано вплив війни на письменника. Мілн повернувся із посттравматичним стресом, і не міг переживати гучні звуки, що нагадували звук куль. Фільм зовсім не можна назвати казковим чи добрим. Однак він пояснює, як і в попередньому описаному тут, що може ховатися за безхмарними дивами, про які ми читаємо у книжках. Донал Глісон та Марго Робі виконали головні ролі у фільмі.


І нарешті ще один фільм про автора - це "Бути Астрід Ліндгрен". Про письменницю, яка створила чимало історій для дітей.
Фільм про молоді роки Астрід. Про те, як у юному віці вона завагітніла і змушена була приховувати цей факт, щоб у батька цієї дитини не було проблем при розлученні з його законною на той час дружиною. Астрід народжує у Данії і залишає малюка там. У ті важкі часи переживання розлуки ніхто не підтримує дівчину і це впливає на її подальше рішення не прийняти пропозицію заміжжя від батька її дитини. Зрештою настає час, коли Астрід може забрати сина, але він її не визнає, як свою матір.
Фільм привертає увагу тим, що демонструє життя письменниці до початку її кар'єри оповідачки. Це насправді вражає, адже ти розумієш, що це та сама Астрід, яка написала Пеппі Довгупанчоху та Карлсона. А ось скільки випробувань вона пережила, будучи зовсім юною дівчиною.


Якщо ви бажаєте глянути щось правдиве, нехай навіть болюче про улюблених авторів свого дитинства - не зволікайте:)

Коментарі

Популярні публікації