Феміністки не носять рожевого та інші вигадки

Ще одна книжка про фемінізм, яку я хочу рекомендувати всім.
Тут зібрані тексти безлічі жінок, багато з них - зірки Голлівуду або просто успішні у своїх діяльностях.
Вони розказують про фемінізм, про те, як вони себе ідентифікують, про проблеми, які їх турбують в цьому контексті, розказують власні випадки із життя і те, що вони самі зробили або можуть зробити для того, щоб тема гендеру не була такою табуйованою або висміюваною (бо це не смішно!).
Що мені тут найбільше сподобалося, так це те, що жінки, які писали ці тексти не є зразковими феміністками. І вони про це відверто пишуть і сумують через те, що суспільство дико реагує на фемінізм, як поняття. Ці жінки руйнують стереотипи, які давно склалися у суспільстві. Феміністки із цієї книги не агресивні, красиві та впевнені у собі. І аж ніяк їх не можна назвати чоловіконенависницями.
Гадаю, саме такий підхід необхідний у висвітленні цього питання. В цій збірці текстів піднято надзвичайно важливі теми. Деякі з них, можливо, комусь будуть новинками. Особисто для мене тут було чимало відкриттів. В основному про те, яких традицій повинні дотримуватися жінки в різних країнах (особливо східних). І це, чесно скажу, просто жах. Тому він і потрібен всім нам, цей фемінізм. Щоб разом долати несправедливість, знущання під прикриттям релігії і насильство над жінками будь-якої національності. Це протрібно і для того, щоб долати будь-які  види дискримінації (хай це расова, гендерна чи будь-яка інша). 
Книжка, попри, важкі рядки, є досить легкою у читанні. Досить зрозумілою та приємною. Тому що ти знаєш, що у світі є ось ці всі жінки і вони "за" тебе. Тому все буде добре.
Як би там не було, "Феміністки не носять рожевого..." не є посібником із правильного фемінізму. Це всього лиш історії та есеї із реальним життям. Це про те, що будь-яка людина може себе ідентифікувати, має на це право, може бути сильною, може бути слабкою. Але це те, до чого не повинні мати ніякого стосунку інші люди. Особливо, якщо це стосується чийогось тіла. Про це. Про свободу бути собою.

Коментарі

Популярні публікації